Resultat!

Vi har som sagt studerat "Diet and cancer report" och här är två punkter som de säger är viktiga:

Salt har en tendens att orsaka högt blodtryck som i sin tur ökar risken att drabbas av hjärtinfarkter, hjärtsvikten. Det är större risk att man kan få en Stroke eller skador på njurarna. För att undvika saltet i vardagen kan man äta mindre färdiga livsmedel och mer nyckelhålsmärkt. Nyckelhålsmärket är en symbol som livsmedelverket har skapat för att hjälpa konsumenter att hitta hälsosammare alternativ i mataffärer. Nyckelhålet står för mindre och/eller nyttigare fett, mindre socker, mindre salt och mer kostfibrer och fullkorn. Istället för att smaksätta med salt och kryddor kan man även använda örter vilket ger mycket smak. Det är viktigt att inte salta extra på maten! Försök att äta max 6 gram salt per dag vilket motsvarar cirka en tesked!

 

En svensk äter i genomsnitt 1,6 kilo rött kött per vecka medan rekommendation är att vi ska äta max 0,5 kilo per vecka. Vilt kött räknas som rött medan fågel räknas som vitt. Vitt kött har mer vita än röda muskelfibrer. Rött kött är därmed exempelvis nöt, gris, lamm och get. Arvsmassan skadas under livets gång på grund av både mat och andra exponeringar men även då det bildas ämnen som är cancerframkallande. Detta kan bero på vilket sätt vi tillagar vår mat på. Tillagningen av kött ger mer farliga ämnen än de som undviker kött. Vegetarianer som bara lagar mat med frukt och grönsaker undviker dessa farliga ämnen. Försök att äta endast 0,5 kilo kött per vecka samt mycket grönt från växtriket.

 

Man ska huvudsakligen äta mat från växtriket där frukt och bär, grönsaker samt rotfrukter med undantag potatis, ingår. Ät minst 5 portioner frukt och grönsaker varje dag och rikligt med baljväxter och fullkornsprodukter. Dessa livsmedel är rika på fibrer, vitaminer och mineraler. Flera epidemiologiska studier visar att frukt och grönt har en skyddande effekt vid uppkomst av kroniska sjukdomar och riskfaktorer när det gäller blodtryck, det onda kolesterolet, hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och framförallt cancersjukdomar. Frukterna angriper cancercellerna. Även bildas farliga ämnen då man tillagar kött tillskillnad från frukt och grönsaker vilket kan leda till cancersjukdomar.


 




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0