Kosttillskott för att minska risk av cancer
Cancer ”celldelning utan kontroll”, är samlingsnamnet på ett antal sjukdomar med okontrollerad celltillväxt som medför att de nya cellerna förstör den omgivande vävnaden. Tumörsjukdomar inklusive cancer är den näst vanligaste dödsorsaken i Sverige, efter hjärt- och kärlsjukdomar.
Näringsämnen som bevisats effektiva vid förebyggande av cancer:
- Vitaminer: A, betakaroten, B-komplexfolsyra, E, folsyra, C, D
- Vitaminliknande ämne: Bioflavonoider, IP6
- Mineraler: I, Mo, Se, Zn
- Fettsyror: Linfröolja, EPA/DHA
- Naturmedicin/ örter: Grönt te, Maca, Maitake, Pau Dárco Övrigt: Antioxidantkomplex, liponsyra, proteasenzymer, probiotika, lykopen, klorofyll
Antioxidanter
Kost som är fulla med nyttiga antioxidanter anses skydda mot cancer! Antioxidanter är kemiska molekyler som förebygger oxidation i våra celler, kroppens egen rostskyddsbehandling! Antioxidanter bekämpar de skadliga fria radikalerna och anses centrala för en långlivad hälsa.
Klorofyll
Klorofyll hindrar kroppen att absorbera cancerframkallande ämnen.
Klorofyll är ett grönt pigment och det som ger växter och alger sin energi från solljuset (fotosyntes). En studie publicerad i tidskriften Cancer Prevention Research, utförd med en ny tekniskt avancerad bedömningsmetod som kallas ”Fas 0″. Metoden testar cancerframkallande ämnen på deltagarna, i detta fall aflatoxin exponering. Därefter fastställer de effekten av klorofyll för att minska upptaget av cancerkramkallande ämnen.